4G in Brussel vanaf 2014

 

deredactie.be - "De Brusselse regering heeft een politiek akkoord bereikt over aanpassingen aan de stralingsnorm, waardoor de uitrol van mobiel internet via 4G in het gewest vanaf januari in de praktijk mogelijk wordt. Belgacom is blij met de "eerste stap", maar mist een langetermijnoplossing."

 

Op dit moment is 4G, het supersnelle mobiele internet van de vierde generatie, nog steeds niet beschikbaar in Brussel omdat de stralingsnormen van het Brussels Gewest daarvoor te streng zijn. Op dit moment geldt voor gsm-masten een stralingsnorm van 3 volt per meter.


Het uitblijven van 4G heeft al tot heel wat wrevel geleid. Belgacom-topman Didier Bellens bijvoorbeeld haalde begin dit jaar nog zwaar uit naar de stralingsnormen in Brussel. "De hoofdstad van Europa dreigt de enige plaats in Europa te worden waar geen 4G is", hekelde hij. "De mensen daar hebben nood aan 4G. En wat zegt Brussel... Fuck you", luidde het toen fel.

 

Nu is er dus een politiek akkoord over een aanpassing van de regels. De gecontesteerde norm van 3 volt per meter blijft wel bestaan. Die geldt op dit moment nog voor alle netwerken samen (2G, 3G en 4G), maar zal worden opgesplitst per netwerk: 3 volt per meter voor 2G, 3 volt per meter voor 3G én 3 volt per meter voor 4G. Voor het respecteren van die norm zal de straling van de antennes van de verschillende telecomoperatoren bij elkaar worden opgeteld.

 

De operatoren zullen dus moeten samenwerken, zoals dat vandaag al het geval is, maar ze krijgen dus wel meer ruimte om het supersnelle 4G te ontwikkelen, zegt Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). "Het was technologisch moeilijk, maar de drie verschillende netwerken krijgen elk een norm van 3 volt per meter. De verschillende operatoren zullen werken met 3 'potten' voor 2G, 3G, en 4G. 2G en 3G moeten ook op punt blijven."

 

Ten laatste eind oktober wordt het voorstel goedgekeurd in het Brussels Parlement. Vanaf begin volgend jaar kan 4G operationeel ontplooid worden.


"Gezondheid beschermen, economische ontwikkeling waarborgen"

 

Het akkoord houdt rekening met de dubbele bekommernis van de Brusselse overheid om enerzijds de gezondheid van de Brusselaars te beschermen en anderzijds de economische ontwikkeling van het gewest te waarborgen, luidt het in een mededeling van minister-president Vervoort (kleine foto). "De oplossing waarvoor gekozen is, laat het gebruik van nieuwe technologieën in Brussel toe en stelt tegelijk de gezondheid van de Brusselaars veilig."

 

Er komt een onafhankelijk college van experts (met artsen, wetenschappers en technici) dat elk jaar een rapport moet maken over de technologische en gezondheidsaspecten van mobiel internet. De regering werkt ook aan een kadaster van openbare gebouwen die in aanmerking komen om antennes te plaatsen. Crèches, scholen of ziekenhuizen worden uitgesloten. De operatoren zouden zo'n 350 antennes nodig hebben en zoeken nog zo'n 200 plaatsen.

 

De strenge norm van 3 volt per meter wordt niet opgetrokken. Het parlement heeft die norm goedgekeurd in 2007 omdat het zich zorgen maakte over de volksgezondheid, het is juridisch niet mogelijk die te verhogen, zegt Vervoort.


"Blij met deze eerste stap"

 

Belgacom reageert alvast positief op het bericht uit Brussel. "We zijn blij met deze eerste stap, maar een langetermijnoplossing is het niet", laat een Belgacom-woordvoerder weten.

 

"Na de goedkeuring van de nieuwe regels kunnen we starten met het plaatsen van 4G-antennes. Dat is een goeie eerste stap, maar later, als de capaciteit moet worden verhoogd, zullen we in de problemen komen", nuanceert Belgacom.

Belgacom heeft tot dusver al in 130 Belgische steden en gemeenten 4G uitgerold. Het kan wel nog ongeveer een jaar duren vooraleer 4G op punt staat in Brussel. Concurrenten Mobistar en Base beschikken nog niet over een 4G-netwerk.