LTE (4G) straling beïnvloedt de hersenactiviteit

 

Een van de eerste studies naar de effecten ten gevolge van een korte blootstelling aan Long Term Evolution (LTE), de vierde generatie mobiele technologie (4G),  werd recent online gepubliceerd in de peer-reviewed wetenschappelijke journal Clinical Neurophysiology (persbericht).

 

De onderzoeksresultaten toonden aan dat de straling  een directe invloed had op de neurale activiteit van het brein en niet alleen in de directe omgeving van de stralingsbron maar ook in de periferie.

 

De nieuwe studie toont hiermee nog maar eens aan dat biologische effecten voorkomen bij korte blootstelling aan gsm-straling onder of gelijk aan de ICNIRP norm.

 

-------------

 

In het experiment stelden de onderzoekers het rechter oor van 18 deelnemers gedurende 30 minuten bloot aan 4G mobiele telefoon straling. De afstand tussen de stralingsbron en het oor bedroeg 1 cm en de hoeveelheid geabsorbeerde straling (SAR) lag binnen de internationale (ICNIRP) toegelaten stralingsnorm. Het onderzoek werd dubbel-blind, crossover, gerandomiseerd en counter-balanced uitgevoerd om alle mogelijke onderzoeksbias en meetresultaten te elimineren.

 

De hersenactiviteit van iedere proefpersoon werd tweemaal gemeten met  functionele magnetische resonantie imaging (fMRI) – namelijk na blootstelling aan 4G straling en na sham (geen uitgezonden straling) blootstelling.

 

De onderzoeksresultaten toonden aan dat de straling  een directe invloed had op de neurale activiteit van het brein en niet alleen in de directe omgeving van de stralingsbron maar ook in de periferie met inbegrip van de linker hemisfeer. De studie verklaart hiermee ook van de onderliggende neurale mechanismen m.b.t de effecten op afstand in het brein  veroorzaakt door microgolfstraling.

 

Een studie met vergelijkbare onderzoeksresultaten kreeg in 2011 een wereldwijde persbelangstelling. Dr. Nora Volkow, director van de National Institute on Drug Abuse (USA) publiceerde destijds de vergelijkbare studie in de Journal of the American Medical Association. Dr. Volkow rapporteerde dat een blootstelling aan CDMA (2G) straling gedurende 50 minuten resulteert in een verhoging van hersenactiviteit in de regio dichtbij de stralingsbron (gsm-toestel).

 

De nieuwe studie toont hiermee nog maar eens aan dat biologische effecten voorkomen bij korte blootstelling aan gsm-straling onder of gelijk aan de ICNIRP norm.

 

Alhoewel LTE (4G) nog te jong is om de effecten over langere tijd te bestuderen, leveren duizenden onafhankelijke onderzoeksresultaten met 2G, 3G en wifi straling voldoende het bewijs dat een  langdurige blootstelling aan deze microgolfstraling geassocieerd is met biologische en zelfs schadelijke gezondheidseffecten.